Babeczki z jajek

Mam dla Was przepis na obłędne babeczki z jajek. Są pyszne, szybkie i są świetnym pomysłem na “śniadanie do pudełka”. Ja przygotowuje je w silikonowej foremce na muffiny. 

Jajka to produkt, który zawsze staram się mieć w lodówce. Można z nich w szybki sposób przygotować wiele smacznych potraw. Kiedyś mówiono o tym, że jajka mają dużo cholesterolu, są kaloryczne, a osoby będące na diecie mogą pozwolić sobie tylko na jedzenie białek. Na szczęście ten mit został obalony.

Jajka na diecie to idealny sposób na to, żeby trochę oszukać organizm. Po nich długo czujemy się najedzeni. Oczywiście nie chodzi mi o to, żeby zjeść 5 jajek na śniadanie, a później unikać jedzenia przez cały dzień. Ale dwa jajka na śniadanie w przypadku, kiedy wiesz, że następny posiłek zjesz np. z cztery godziny powinny zapewnić Ci poczucie sytości.

Babeczki z jajek

Składniki na 6 sztuk

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • garść oliwek czarnych
  • garść kaparów
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz

Do dekoracji

  • rukola
  • granat
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Całe jajka ubić, dodać mąkę i wymieszać. Warzywa pokroić i położyć na spodzie foremki. Oczywiście nadzienie możecie robić różne, w zależności od tego co akurat macie w lodówce.

Warzywa zalać masą z jajek i mąki. Nawet jeśli nie posmarujecie foremki tłuszczem nie będziecie mieli problemu z wyjęciem babeczek. Babeczki z jajek należy piec w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut.

Babeczki z jajek podałam z sałatką z rukoli i granatu. Nie ma nic prostszego. Wystarczy opłukać rukolę, dodać do niej granat i odrobinę oliwy z oliwek, można lekko posolić. Gotowe!

Przygotowanie tego dania zajmie Wam dosłownie 5 minut + czas pieczenia. Babeczki możecie przygotować dzień wcześniej i zabrać je ze sobą do pracy. Są przepyszne, mają mało kalorii i to zawsze coś innego niż klasyczna jajecznica.

Total
5
Shares