Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/adverton/domains/szczyptasoli.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/adverton/domains/szczyptasoli.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601 Dynia | Zupa z dyni na jesienne wieczory | Wartości odżywcze
dynia
dieta Jedzenie Kolacja Kuchnia Zupa

Dynia

Dziś mam dla Was przepis na najbardziej jesienną zupę, czyli krem z dyni. Zostało jeszcze kilka dni do Hallowen, więc może warto zaopatrzyć się w potrzebne składniki i przygotować ją na kolację. A tak w ogóle wiecie dlaczego warto jeść dynię? Dynia pojawiła się na stołach Europejczyków już wiele lat temu. Kiedyś szczególną popularnością cieszyły się pestki dyni. Wierzono, że regularne ich jedzenie dodaje wigoru w łóżku. Dzisiaj dynię jemy w myśl słów Hipokratesa: “Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem. Natura sama oferuje wspaniałe dary, pożywienie, lekarstwa i źródła sił życiowych!”, czyli dla zdrowia.

Wartości odżywcze

Dynie jemy to przede wszystkim  ze względu na obecne w niej witaminy A, B1, B2, C, E, PP oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, beta-karoten, fosfor, wapń, potas. Warto wybierać dynie o najbardziej pomarańczowym kolorze miąższu, ponieważ ma najwięcej wartości odżywczych. Dynię śmiało mogą jeść osoby walczące o zgrabną sylwetkę. Jest to bardzo dietetyczne warzywo. W swoim składzie ma dużo białka i celulozę, która wspomaga proces utraty tkanki tłuszczowej. Do tego ma bardzo mało kalorii. Jest łatwo przyswajalna. Rozgotowana dynia to świetny wybór dla zmagających się z chorobami układu pokarmowego. Chroni również przed zaparciami i wspomaga procesy trawienne. Kobiety w ciąży również nie powinny o niej zapominać, gdyż jest świetnym środkiem przeciwwymiotnym. Warto więc mieć ją pod ręką na początku ciąży.

hokkaido_dynia

Dynia w kuchni

Sezon na dynię jest niestety bardzo krótki, ale można zrobić jej zapas na zimową rozgrzewającą zupę. Wystarczy pokroić dynię w kosteczkę i zamrozić. Po rozmrożeniu nie straci ona na wartości, a może być wykorzystana jako dodatek do wielu dań.

Z dyni można zrobić wiele potraw, świetnie smakuje pieczona, ciasto z dyni również jest wyborne. Ja mam dzisiaj dla Was przepis na zupę dyniową. Przygotowywałam ją z dyni hokkaido, choć jej nazwa jest dość egzotyczna to spokojnie dostaniecie tą odmianę w sklepie.

Hokkaido

Ta odmiana jest bardzo przyjazna w gotowaniu, bowiem nie trzeba jej obierać. Wystarczy umyć dokładnie dynię, wydrążyć włókna i pestki, pokroić w kostkę i już można ją gotować. Hokkaido jest bardzo dobra w smaku, jest słodsza od innych odmian dyni i ma przyjemny orzechowy posmak. Miąższ jest intensywnie pomarańczowy (świadczy to o dużej zawartości witaminy A), więc dania z niej zrobione wyglądają bardzo apetycznie.

Mój przepis na zupę jest bardzo prosty. Możecie ją także przygotować z resztek rosołu.

 

dynia

Składniki

  • jedna nie duża dynia hokkaido lub połowa większej
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ selera
  • kawałek kapusty
  • por
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • imbir
  • papryczka chilli
  • suszony grzybek
  • woda

Bulion warzywny przygotwujemy z tradycyjnych składników. Ja zawsze dodaje por i kapustę bo uwielbiam je rozgotowane w rosole, ale oczywiście jeśli ktoś nie jest takim zapalonym miłośnikiem warzyw jak ja, może sobie spokojnie je odpuścić. Dynie myjemy i kroimy w kostkę. Nie musimy jej obierać. Dodajemy do bulionu. Teraz wszystko razem gotujemy przez około godzinę. Na koniec dodajemy świeżo starty imbir i papryczkę chilli. Ja bardzo lubię, kiedy zupa mnie rozgrzewa, więc w moim przypadku tych przypraw jest bardzo dużo. Wystudzoną zupę miksujemy na krem.

Ja swoją zupę posypałam amarantusem i suszonym koperkiem oraz polałam odrobiną ostrego sosu. Wersja z ostrym sosem tylko dla wprawionych.

Smacznego!

creative wordpress theme

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o