mleko
Jedzenie Kuchnia przepis Śniadanie

Mleko kokosowe – dlaczego warto zrobić domowe.

Półki w supermarketach uginają się od “zdrowych” bezglutenowych i bezlaktozowych produktów. Prawie w każdym markecie dostaniecie mleko bez laktozy, którego picie szczególnie odradzam. Więc jeśli nie laktofree to jakie najbezpieczniej jest wybierać?

Najlepszym wyborem wydawałoby się mleko roślinne. Obecnie w wielu sklepach można dostać napoje ryżowe, migdałowe, sojowe, kokosowe. Ale oprócz tego, że mnie ich ceny powalają (nawet 13 zł za litr), to skład również nie zadowala. Dodawany jest do nich cukier, aromaty, polepszacze smaku i konserwanty.

Chora tarczyca bardzo nie lubi chemii. A wszystkie produkty przetworzone i zawierające konserwanty pogarszają jeszcze jej nienajlepszy stan. I niestety nawet wybierając produkty ze „zdrowych regałów” często dostajemy napakowane chemią, wielokrotnie przetworzone i wzbogacone towary. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet we wszystkich sklepach, nawet tych ze zdrową, podobno naturalną żywnością. 

Znów pojawia się problem, czym w takim razie zastąpić mleko? Wodą? Przecież to bez sensu, nie można pić tylko wody. I tu z ratunkiem przychodzi nam domowe mleko kokosowe.

Dlaczego warto je przygotowywać samodzielnie w domu?

  1. Jesteśmy pewni co do jego składu;
  2. Jest tanie;
  3. Można je przechowywać w lodówce kilka dni;
  4. Nie uczula tak często jak mleko migdałowe;
  5. Jest szybkie w przygotowaniu;

 

Jak je zrobić? Bardzo prosto. Potrzebujecie:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklankę wiórków kokosowych

1 szklankę wody podgrzewamy do temperatury 90 stopni Celsjusza, nie zagotowujemy jej. Wrzucamy wiórki kokosowe. Powstałą “masę” rozdrabniamy blenderem przez około 3 minuty. Teraz wszystko przecedzamy, dokładnie odciskając wiórki. Podgrzewamy drugą szklankę wody, wrzucamy drugi raz nasze wiórki z sitka i powtarzamy całą procedurę. Prawda, że proste? Koszt przygotowania takiego mleka to około 2 zł. Wszystko zależy od tego jakie wiórki kokosowe wybierzecie.

Takie mleko śmiało możecie dodawać do kawy i przygotowywać z nim wypieki. A ja ostatnio z mlekiem kokosowym jadłam pyszną gryczankę na śniadanie. Szklanka mleka, preparowana gryka, kilka mrożonych malin i doskonałe śniadanie gotowe!

creative wordpress theme

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz