krem
dieta Jedzenie Kolacja Kuchnia Obiad Zupa

Zupy krem- szybki sposób na pyszny obiad

Zupy krem są chyba najszybszym sposobem na smaczny i pożywny obiad. Szczególnie teraz, jesienią nic nie rozgrzewa tak jak przepyszna dyniowa, albo aromatyczna pomidorowa z chilli. Wszystkie kremy robi się praktycznie tak samo. Potrzebny nam jest bulion, najlepiej z całymi warzywami, warzywo bazowe oraz dodatki i przyprawy. Bulion u mnie zawsze jest wegetariański, natomiast kremy przygotowuje z sezonowych warzyw. Zupa krem przede wszystkim na długo pozostawia uczucie sytości, jest mało kaloryczna i ma w sobie bardzo dużo witamin, w końcu to solidna porcja warzyw. Można je przygotować na zapas, spokojnie postoją w lodówce kilka dni. A jeśli nie lubicie jeść codziennie tego samego w szybkim czasie możecie przygotowac kilka wersji kremów na podstawie jednego warzywnego bulionu.

Zupy krem mają jeszcze jedną zaletę, możecie w nich przemycić każde warzywo. Wiele dzieci ma tak, że nie lubi np. czosnku, chociaż nigdy go nie próbowało i jeśli tylko znajdzie go w talerzu nie tknie całego dania. Zupa krem to idealny sposób na ukrywanie nielubianych składników.

Więc jeśli nie macie dzisiaj czasu na przygotowanie skomplikowanego pudełka do pracy biegnijcie do kuchni po blender i przygotujcie wspaniały krem!

Moja propozycja na dzisiaj – krem z brokuła z solidną dawką czosnku na odporność

krem

Potrzebujesz:

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

1 ziemniak

1 brokuł

1, 5 litra wody

sól

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

suszony grzybek

6 ząbków czosnku

suszony koperek

gryka do dekoracji

Wszystko gotujemy razem w dużym garnku przez około 60 minut. Studzimy i blendujemy. Ja swoją zupę udekorowałam gryką, ale nadadzą się tu też pestki dyni czy słonecznika. Gotowe!

W zależności od tego jaka konsystencja odpowiada Wam najbardziej możecie dolać więcej płynnego bulionu. Z tej ilości składników przygotujecie trzy solidne talerze kremu.

Jeśli obawiacie się zapachu czosnku część zupy (do pracy) możecie zjeść z jajkiem na twardo, a do drugiej części (już w domu) wcisnąć czosnek bezpośrednio do talerza.

Smacznego!

creative wordpress theme

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz