Awokado

Awokado to owoc, który samodzielnie nie posiada szczególnych walorów smakowych. Wiele osób go nie kupuje, ponieważ zwyczajnie nie ma pojęcia co może z niego przygotować. Faktycznie, ma bardzo, hmm… mydlany smak, ale jeśli umiejętnie się je doprawi jest naprawdę pyszne.

Smak smakiem, ale jest jeszcze jeden bardzo ważny powód dla którego warto jeść ten owoc, jest on bardzo zdrowe.

Pewnie słyszeliście o grupie pokarmów zwanych superfood. Są to nieprzetworzone produkty o szczególnych walorach odżywczych, ważnych dla zdrowia naszego organizmu. Awokado jest powszechnie uważane za taki produkt superfood. Warto również wspomnieć, jest jednym w niewielu owoców, które znalazły się na liście roślin wolnych od pestycydów i niemodyfikowanych genetycznie. Mimo tego, że ma więcej kalorii niż inne owoce, powinno pojawiać się w naszej diecie kilka razy w tygodniu. Składa się gównie z tłuszczy, z których większość stanowią tłuszcze jednonienasyceniowe oraz omega-3. Do tego jest bogate jest w witaminy B, E, K oraz potas, jest w nim trzy razy więcej tego pierwiastka niż w bananach.

warto jeść avocado

Dlaczego warto jeść awokado

  • Dzięki obecności potasu może być skutecznym lekarstwem na nadciśnienie, miażdżycę, choroby serca oraz stres.
  • Wspomaga pracę mózgu i zapobiega chorobie Alzheimer’a. Zawarte w nim tłuszcze i naturalna witamina E usprawniają pracę naszego mózgu i go “odmładzają”.
  • Kobiety w ciąży również powinny jeść awokado, ponieważ jest ono bogatym źródłem folianów, czyli naturalnym zastępstwem pozyskiwanego syntetycznie kwasu foliowego. Jest to naturalna ochrona płodu przed powstawaniem wad. Foliany zmniejszają także ryzyko udarów.
  • Dzięki zawartości  jednonienasycone kwasów tłuszczowych zapobiega oporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II. Natomiast wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w tym owocu pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi.
  • Glutation to kolejny składnik awokado, który rzadko spotykany jest w innym pożywieniu. Pomaga on regenerować wątrobę, ale też cały organizm. Wspomaga procesy immunologiczne w organizmie.

Niedoczynność tarczycy

Osoby cierpiące na Hashimoto ciągle zmagają się ze stanami zapalnymi w organizmie. Awokado może okazać się na to idealnym lekarstwem. Zawiera ono obfitą ilość fitoskładników, rzadko spotykanych w innych produktach. Fitozwiązki, czyli polifenole flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne. Blokują białka i enzymy, które w naszym organizmie są odpowiedzialne za przenoszenie stanów zapalnych.

Jak jeść awokado

Najprostszym daniem, które możecie przygotować z awokado to pasta. Będziecie potrzebowali

  • jedno bardzo dojrzałe awokado
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Owoc rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i gotowe. Takie masło możecie jeść na kanapce albo zamaczać w nich paluszki z warzyw. Tak i tak smakuje wyśmienicie.

Możecie je również dodawać do sałatek albo do sushi. Pamiętajcie, aby do rozkrojonego awokado wkładać zawsze pestę i przetrzymywać je w loówce, dzięki temu nie ściemnieje. Pastę rownież przechowujemy w lodówce z wetkniętą do niej pestkę. 

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o