Bezglutenowa pizza z ciecierzycy

Lubicie pizze?? Ja bardzo, chociaż jedząc ją za często można wejść w nieplanowany konflikt z wagą łazienkową 😛 Dziś mam dla Was szybki przepis na pizzę… z ciecierzycy 🙂 Jeśli zdrowo się odżywiacie, jecie dużo warzyw to gwarantuję, że wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania macie w lodówce.

Do wykonania pizzy z ciecierzycy potrzebne Wam będą:

  • 2 jajka
  • puszka ciecierzycy
  • szczypta soli
  • pieprz
  • ulubione zioła
  • szczypta sody
  • ¼ szklanki wody
  • olej kokosowy

Jajka ubijamy, dodajemy do nich ciecierzycę, wodę i przyprawy. Wszystko rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Formę, ja użyłam takiej do tarty, cieniutko smarujemy olejem kokosowym i wylewamy masę. Powinna ona na pewno być zwarta i gęsta. Spód naszej pizzy podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki na wierzch.

My najbardziej lubimy pizzę w tzw. „greckiej wersji”, dlatego użyłam:

  • rucoli,
  • sera feta,
  • oliwek zielonych i czarnych,
  • pomidorów – świeżych i suszonych
  • oraz sosu pomidorowego na spód.

 

Tym razem był to sos, a raczej jego resztka ze spaghetti. Stąd też wziął się pomysł na to danie – sos był pyszny, została go tylko łyżka, a ja nie chciałam żeby się zmarnował. Zazwyczaj sos przygotowuję z przecieru pomidorowego i przypraw.

Całość, po ułożeniu dodatków na wierzchu pieczemy w piekarniku jeszcze przez około 15 minut, nie zmieniając temperatury. Jakie są zalety pizzy z ciecierzycy? Jest szybka, bezglutenowa, pyszna i zdrowa bo ciecierzyca to świetne źródło białka i wspaniały afrodyzjak 😉 Już chyba wiem, co przygotuję na kolację walentynkową.

Jak na razie brak ocen

Podobał Ci sie artykuł? Oceń go!

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o