Cukry, czy wszystkie są szkodliwe?

Dziś na blogu zaczynamy nowy cykl wpisów na temat cukru. Wiele osób uważa, że jeśli przestanie słodzić kawę i herbatę sprawę z cukrem ma rozwiązaną. Nic bardziej mylnego. Cukry znajdują się prawie we wszystkich produktach, szczególnie gotowych i wysoko przetworzonych. Ale są też dobre cukry, które są wskazane w każdej diecie. Więc na co trzeba zwrócić uwagę? 

Cukier – a co to?

Cukier zbudowany jest z węgla, wodoru i tlenu. Możemy go spotkać pod nazwami “cukry”, “sacharydy”, “cukrowce”, a jego cechą charakterystyczną jest oczywiście słodki smak. Cukry dzielimy na proste i złożone. Do prostych należą: glukoza, galaktoza, fruktoza, sacharoza, laktoza, maltoza. A do złożonych: błonnik pokarmowy, skrobia i glikogen.  

Powszechnie stosowanym w kuchni cukrem jest sacharoza. Ma postać białych, rafinowanych (oczyszczonych) kryształków. Cukier oczyszczony nie zawiera żadnych składników odżywczych. Jest wyłącznie źródłem energii (na 100g to 405 kcal, a jedna płaska łyżeczka waży 5g). Cukry brązowe, nierafinowane takie jak buraczany czy trzcinowy, nieznacznie różnią się zawartością energii (cukier trzcinowy nierafinowany w 100g ma 396 kcal). Są źródłem, jedynie niewielkich ilości składników mineralnych, dlatego zastępowanie białego cukru cukrem brązowym wcale nie jest prozdrowotnym zachowaniem.cukry

Pod jakimi nazwami w przemyśle spożywczym ukrywa się cukier

Często czytając etykiety produktów spożywczych nie znajdujemy na nich cukru. Ale to nie dlatego, że go tam nie ma. Znajduje się on pod postacią syropu glukozowo- fruktozowego. Jest on słodszy od cukru i o wiele tańszy, a do tego przedłuża żywotność produktów. Dlatego producenci tak chętnie wykorzystują go do poprawiania smaku swoich wyrobów.  Obecnie jest uważany za główną przyczynę otyłości w Stanach Zjednoczonych.

Syrop glukozowo- fruktozowy otrzymuje się z wielokrotnie przetworzonej kukurydzy.  Jest prawie wszędzie, szczególnie w produktach kierowanych do dzieci. Spójrzcie tylko na etykiety na serkach, sokach czy pozornie zdrowych musach owocowych.

Produkty najbardziej posłodzone

Pakując dziecku do plecaka jogurt na drugie śniadanie rodzice są pewni, że nie robią mu krzywdy. Przecież jogurty owocowe to samo zdrowie. Kawałki owoców, mleko. Niestety, mały jogurt truskawkowy to ponad trzy łyżeczki cukru, do tego skrobia modyfikowana i oczywiście syrop glukozowo – fruktozowy.

Wiele produktów, które na co dzień pojawiają się w naszej kuchni jest solidnie dosładzana.

  • 100 g cukierków – 90 g cukru – 18 łyżeczek;
  • Kubek konfitury – 60 g cukru – 12 łyżeczek;
  • Kubek sosu musztardowego odtłuszczonego – 42 g cukru – ponad 8 łyżeczek;
  • 100 g płatków kukurydzianych – 42 g cukru – ponad 8 łyżeczek;
  • Kubek mleka smakowego – 30 g cukru – 6 łyżeczek;
  • Kubek sosu pomidorowego do makaronu – 20 g cukru – 4 łyżeczki;
  • Muffinka zapakowana hermetycznie, gotowa ze sklepu – 32 g cukru- ponad 6 łyżeczek;

Oczywiście w wielu innych produktach znajdziemy też mnóstwo cukru, dlatego tak ważne jest świadome wybieranie produktów i czytanie etykiet. Aby nie dać się oszukać producentom żywności, jak już wiele razy pisałam, bardzo ważne jest poszerzanie wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania. Dzięki temu będziemy wiedzieć, że pod nazwą syrop glukozowo-fruktozowy kryje się jeszcze bardziej zabójczy, skondensowany, modyfikowany cukier i nie damy się oszukać.

Czy na te produkty musisz uważać?

Wiele produktów pochodzenia naturalnego ma w sobie również dużą zawartość cukru. Nie znaczy to, że musimy z nich zrezygnować. Najwięcej cukru mają owoce i warzywa, ale zawierają one także dużą ilość błonnika pokarmowego. To właśnie błonnik pokarmowy odpowiada za poprawną perystaltykę jelit i nie zwiększa wartości kalorycznej pokarmów. Służy jedynie jako wypełniacz jelit, nie dodaje produktom kaloryczności. Dzięki temu po zjedzeniu owoców i warzyw odczuwamy sytość, a wcale nie przyswajamy dużej ilości cukrów. Rośliny bogate w błonnik to np. porzeczki, maliny, fasola, soczewica. 

cukry

Cukry też mogą być dobre.

Inulina, to cukier, którego ludzki organizm nie potrafi trawić. Dostarczana do organizmu w jelicie przechodzi przez proces fermentacji przez co pojawiają się kwasy organiczne (mlekowy, octowy, propionowy i masłowy). Zakwaszają one treść jelita grubego przez co jest ona szybciej wydalana z organizmu. Wiele osób zmagających się z niedoczynnością tarczycy ma ogromne problemy z zaparciami. Poprzez dostarczanie tego cukru do organizmu mogą pozbyć się problemu z zaparciami. Gdzie znaleźć inulinę? W bulwach, korzeniach i kłączach. Najbardziej dostępnymi dla nas roślinami zawierającymi ten cukier są: topinambur, cykoria, karczochy, szparagi.cukry

  • Inulina zapobiega rozwojowi grzybów patogennych i bakterii chorobotwórczych.
  • Polepsza wchłanianie wapnia i magnezu z jelit do krwi;
  • Obniża ryzyko rozwoju chorób jelita grubego. Stymuluje usytuowaną w jelitach część układu odpornościowego;
  • Poprawia perystaltykę jelita grubego, zapobiegając zatwardzeniu (zaparciom);
  • Obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi;
  • Hamuje rozwój niekorzystnych bakterii beztlenowych;

Podawanie inuliny korzystne jest w przypadku cukrzycy, przy podwyższonym poziomie cholesterolu i lipidów, zaparciach, otyłości, nowotworach, przy intensywnym wysiłku fizycznym, po przebyciu chorób zakaźnych, po chemioterapii, przy infekcjach E. coli, przy chorobach alergicznych, osłabionym układzie odpornościowym, przewlekłych chorobach skórnych, przy jelicie drażliwym, po operacji uchyłków jelita, przy wzdęciach i niewydolności wątroby. Inulina odciąża wątrobę i korzystnie wpływa na stan zdrowotny skóry.

Zapamiętaj!

  • Wybieraj tylko naturalne cukry pochodzące głównie z owoców i warzyw;
  • Nie dosładzaj koktajli, soków białym i brązowym cukrem;
  • Brązowy cukier wcale nie jest zdrowy;
  • Unikaj jak ognia syropu glukozowo- fruktozowego
  • Uważaj na gazowane napoje, soki, nektary
  • Czytaj uważnie etykiety
5/5 (3)

Podobał Ci sie artykuł? Oceń go!

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o