Faszerowane pomidory malinowe

Od dziś zaczynamy uzupełnianie przepisów, które tworzymy na bieżąco. Mamy nadzieję, że przynajmniej część z Was spróbuje ugotować te dania w swoim domu i nie omieszka ocenić i skomentować przepis. W dniu dzisiejszym robimy faszerowane pomidory malinowe.

3 duże pomidory malinowe
Mały słoiczek kaparów
1 małą cebula czosnkowa
2 ząbki czosnku
Papryczka chilli
Natka pietruszki
Sok z połowy cytryny
3 łyżki kaszy kuskus
Sól
Pieprz
Woda
Łyżeczka miodu
Czarny sezam
Opcjonalnie trzy plasterki mozzarelli

Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy odrobiną gorącej wody, następnie przykrywamy talerzykiem i czekamy około 5 minut aż napęcznieje. Pomidory malinowe myjemy, odkrawamy górną część tak aby powstała czapeczka z ogonkiem. Dolną cześć pomidora wykorzystamy jako miseczkę. Specjalną łyżeczką wyciągamy miąższ z pomidora i rozdrobniony umieszczamy w miseczce. Jeśli nie posiadacie łyżeczki z ostrymi krawędziami możecie użyć zwykłej, zajmie Wam to więcej czasu, ale efekt na pewno będzie ten sam 😉
Miseczki z pomidorów odkładamy i bierzemy się za nadzienie. Do naczynia z miąższem wrzucamy kapary, pokrojoną w kosteczkę cebulę, papryczkę chilli, rozgnieciony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, gotowy już kuskus- wszystko razem mieszamy. Teraz wystarczy przygotować tylko dressing. Bierzemy nie duży kubeczek, wyciskamy do niego sok z połowy cytryny, dodajemy łyżeczkę wody i małą łyżeczkę miodu oraz ulubione przyprawy, ja zazwyczaj w tym wypadku ograniczam się do odrobiny soli i dużej ilości pieprzu. Ponieważ kapary nadają całej potrawie dość słony smak należy uważać z solą. Jeśli niekoniecznie lubicie smak kaparów, ja osobiście jestem od nich uzależniona, ale przekonałam się nie raz, że nie każdemu one pasują, śmiało możecie je zastąpić przekrojonymi oliwkami, czy to zielonymi czy czarnymi, wymieszane również będą smakować świetnie.
Teraz nadzienie umieszczamy w naszych pomidorowych miseczkach i przykrywamy „kapelusikiem”. Dla osób, które nie muszą aż tak bardzo dbać o linię proponuję jeszcze plasterek mozzarelli na wierzch nadzienia i dopiero później pomidorowy kapelusz.
Gotowe faszerowane pomidory malinowe kładziemy na grillu na około 15 minut.
Można je również przygotować w piekarniku. Pamiętajcie żeby umieścić je w naczyniu żaroodpornym bo mogą puścić dużo wody. Piec w temperaturze około 180 stopni przez 15- 20 minut.

Jak na razie brak ocen

Podobał Ci sie artykuł? Oceń go!

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o