Makaron z łososiem i kaparami

Jakie jest Wasze ulubione warzywo? Ja chyba miałabym problem, żeby tak od razu odpowiedzieć na to pytanie. Uwielbiam brukselkę­ w zupie jarzynowej, oliwki zielone, ostrą paprykę, ale chyba moim najulubieńszym warzywem są kapary. Robię z nimi wszystko, dodaję do surówek, faszeruję nimi inne warzywa, jem w trakcie wieczornych kryzysów widelcem ze słoiczka. Ale hitem i ulubioną potrawa z tego warzywa stał się ostatnio makaron z kaparami i łososiem. Słony smak kaparów idealnie współgra z delikatnym mięsem ryby do tego odrobin czosnku, pychotka.

Potrzebne będą:

  • słoiczek kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 gramów makaronu­ u nas obecnie rządzi ten zdrowy, orkiszowy, gryczany
  • 250­ 300 gramów łososia świeżego bez skóry
  • szczypta soli
  • czarne oliwki
  • pieprz­ najlepiej cytrynowy
  • 40 gram sera feta
  • łyżka oliwy lub masła kokosowego
  • zioła prowansalskie
  • bazylia

Makaron gotujemy tradycyjnie. Ja wolę twardszy, ten orkiszowy gotuję bardzo krótko, tylko 6 minut. Makaron jeśli jest gotowany krócej ma niższy indeks glikemiczny, więc jest zdrowszy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy wyciśnięty czosnek, oliwki i kapary. Po chwili dodajemy łososia. Musimy uważać żeby łosoś się nie przesuszył, powinien być delikatnie przyrumieniony z każdej strony. Na koniec na patelnię dodajemy ugotowany makaron i fetę. Wszystko doprawiamy przyprawami. Teraz mieszamy, minuta na patelnie i gotowe! Dla chętnych: można dodać jeszcze garść ruccoli­ jest jeszcze ładniejsze.

Smacznego!

Jak na razie brak ocen

Podobał Ci sie artykuł? Oceń go!

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o