Papaja- z czym to się je?

Bardzo często łapię się na tym, że idę do sklepu, widzę jakiś super ładny egzotyczny owoc w dobrej cenie i bez zastanowienia wkładam go do koszyka. Problem pojawia się później, kiedy ów owoc leży już kilka dni w domu, a ja nie mam pojęcia co z niego zrobić. Ze mną jest trochę jak z dzieckiem, bo często jem oczami. I tak właśnie przez te oczy ostatnio u nas w domu wylądowała papaja.

No wyglądała ładnie i była w sumie najciekawszym owocem w sklepie o 19 w niedzielę, więc za bardzo nie zastanawiałam się co mogę z niej zrobić. Papaję już kiedyś widziałam, np. na kartonie soku egzotycznego i w zasadzie to by było na tyle. Nie kojarzyłam jej smaku z żadnym znanym mi smakiem. I zupełnie nie wiedziałam do czego będzie pasować i jak się za nią zabrać.

Jak zwykle po kilku dniach papaja patrzyła na mnie z blatu kuchennego i krzyczała do mnie “zrób coś ze mnie, bo jutro zgniję!”. I tak pod wpływem chwili i krzyczącej papai powstało wakacyjne smoothie, chociaż za oknem nic nie przypomina lata.

Jeśli macie ochotę przenieść się na chwilę smakiem na słoneczną egzotyczną wyspę i poprawić sobie humor spróbujcie tego koktajlu bo naprawdę jest pyszny!

 

koktajl z papaji

Składniki

1 dojrzała papaja

sok z połowy cytryny

sok z połowy pomarańczy

pół szklanki mleka migdałowego

Papaja to owoc nieczęsto spotykany w naszej części świata. Warto jednak zapolować na niego w sklepie, ponieważ okazuje się on świetnym środkiem pozwalającym zachować równowagę w układzie pokarmowym. Zarówno sam owoc, jak i jego nasiona zawierają specjalny rodzaj enzymów. Pomagają  one pozbywać się niestrawionych białek z jelit i pasożytów. Równowaga enzymów w naszym układzie pokarmowym jest bardzo ważna. To dzięki nim organizm prawidłowo trawi pokarmy oraz wydala resztki.

Papaja jest także bogatym źródłem wielu substancji odżywczych. Zawiera dużo witaminy C, tak ważnej dla naszej odporności szczególnie jesienią. Są w niej obecne również antyoksydanty, witaminy z grupy B, witamina A, kwas foliowy, potas, magnez, miedź i żelazo.

Egzotyczne owoce, mogą doskonale urozmaicić jesienną dietę. Nie zawsze możemy liczyć na zamrożone polskie maliny czy truskawki, dlatego warto czasem zaszaleć i sięgnąć po owoc z drugiego końca świata.

Jak na razie brak ocen

Podobał Ci sie artykuł? Oceń go!

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o